Att spara pengar kan vara svårt för många och speciellt för ungdomar. Ofta tänker man inte på vad saker egentligen kostar innan man köper någonting. Det behöver inte nödvändigtvis vara någonting dyrt. För små kostnader blir ofta större i längden utan att man tänker på det. Sen när man vill flytta hemifrån, åka på semester eller köpa den där tröjan och inser att man inte har några sparade pengar. Vad gör man då?

Om man inte har ett jobb och enbart får sitt studiebidrag har man ofta inte så stora möjligheter att lägga bort pengar. Därför kommer vi att ge några smarta tips om hur man kan spara in lite pengar varje månad.

 

Varför man bör spara

Varför är det viktigt att spara pengar? Det beror på från person till person. Vilka värderingar och mål man har för framtiden. Innan man börjar spara hjälper det om man sätter upp ett mål. Varför vill jag spara och varför är det viktigt för mig. Ett kortsiktigt mål kan vara att lägga undan pengar så att det räcker till en ny tröja. Medans ett mål som tar mer tid och kräver mer pengar kan vara att flytta hemifrån.

De flesta vuxna Svenskarna sparar i någon form. För att känna trygghet om någonting oväntat skulle hända. En bra början kan vara att titta på vilken inkomst man har varje månad och utgå därifrån. Sen är det dags att börja tänka över hur man ska lägga upp sitt sparande.

 

Hur man sparar

Det finns många olika metoder för att spara pengar. Först bör man kolla upp vilka inkomster och utgifter man brukar ha under en månad. Idag är detta oftast ganska enkelt när det går att kolla på ditt konto. Där finns alla de senaste in och utbetalningarna. Efter att man har gjort det finns det olika vägar att gå.

Att skapa ett sparkonto dit man flyttar den summan man vill spara till. Risken finns såklart att när man verkligen vill köpa något att man går dit och tar pengar. Men för många funkar denna metoden ändå väldigt bra eftersom att när pengarna är slut så kommer man troligen slösa mindre nästa månad.

När man har kollat på sina utbetalningar kan man ofta inse hur mycket pengar som man lägger på vissa saker. Det är ofta små saker som fika eller andra nöjen. Då kan man bestämma sig för att dra ner på just dessa utgifterna eftersom att det är saker som man egentligen inte behöver. Istället kan man baka eget fika hemma eller göra saker ute på fritiden.

Istället för att alltid köpa de dyraste märkes tröjorna kan man istället köpa något billigare alternativ. Om man vill spara pengar kan detta vara ett väldigt effektivt sätt. Istället för att köpa en tröja för 1000 kr kan man halvera den summan till 500 kr. I längden kommer man att spara väldigt mycket pengar på detta, eftersom att detta inte bara handlar om kläder. Det finns ofta erbjudande eller rabatter man kan använda sig av för att få ner priset ytterligare.

Det finns även ett sätt att spara på som kan vara riskabelt, att köpa aktier. Aktier är andelar i ett aktiebolag. Om man kommer tjäna pengar på att köpa aktier beror på lönsamheten hos bolaget. Man får en del avkastning varje år som kan ligga runt 10% av aktiernas värde. Efter några år kan man antingen sälja aktierna och gå med vinst eller förlust. Därför är det ett väldigt riskabelt sätt att spara pengar på. Det tar lång tid och det finns inga garantier.

Budget

Ett mer exakt sätt att planera hur man ska spendera är att upprätta en budget. Då vet man hur mycket pengar man kan använda på olika saker utan att alla pengarna försvinner. Det gäller sen att följa den budget man har gjort och gärna att man har kvar mer än vad man tänkt spara varje månad. Här nedan kommer exempel på hur man kan göra en budget.

Om man går på gymnasiet och inte skaffat ett jobb har man inte så mycket inkomst. Oftast har man bara sitt studiebidrag som är 1050 kr.

Inkomst (studiebidrag) 1050
Utgifter
nöjen 350
kläder 200
fika och mat 200
spara 300
summa utgifter 1050

 

Efter att gymnasieutbildningen är färdig finns det olika vägar att gå. Antingen läser man vidare direkt på Universitetet eller så börjar man jobba. När man fortsätter studera får man bidrag på cirka 3000 kr i månaden. Därför tar många personer studielån eftersom att man inte vill bo kvar hemma och börja ta mer ansvar. Det är alltid bättre att budgetera för mer pengar på utgifter som man behöver. Det vill säga saker som mat, hyra eller lånekostnader. Det är viktigt att det finns resurser så att det räcker och om det skulle bli pengar över kan man istället spara dem.

 

Inkomst
Bidrag 3000 kr
Lån 5000 kr
Summa inkomster 8000 kr
Utgifter
Hyra 2500 kr
Mat 1500 kr
Kläder och nöjen 800 kr
Ränta (0,35%) och amortering 200 kr
Spara 3000 kr
Summa utgifter 8000 kr