Allmänt om lån

Innan du tar ett lån är det viktigt att du håller koll på följande begrepp, amortering och ränta. Amortering är avbetalning av lånet medan ränta är den kostnaden du betalar för att få låna och det anges i en procentsats.

När du ingår ett lån innebär det att du ingår ett avtal tillsammans med långivaren. För att avtalet ska räknas som ett giltigt avtal krävs det att båda parterna är myndiga, minst 18 år. Innan du tänker låna är det viktigt att du kontaktar olika långivare och kollar upp vad just den banken har att erbjuda. Därefter jämför du de olika långivarnas räntor och avgifter för att du ska få ett så bra lån som möjligt.

Bolån

Den dagen då du ska införskaffa en egen bostad kommer du att behöva ta ett bolån. Här får du översiktligt läsa om regler som gäller vid ett bolån.

Innan banken kommer att låna ut pengar till dig bör du veta om att banken kommer att göra kreditprövning och kreditupplysning. Banken gör upplysningar för att de ska kunna se om du kommer kunna betala tillbaka till banken. Om du skulle ha en betalningsanmärkning är det betydligt svårare att få ett lån eftersom då kan banken se att du har misskött din ekonomi. Banken kommer dessutom begära en säkerhet för att en du ska få låna. Om du inte har någon säkerhet kan t.ex. en familjemedlem bli borgensman. En borgensman kommer att betala av din skuld om du själv inte kan. Idag finns det även på vissa banker som kräver att du inte står på lånet själv. Detta kallas för medfinansiär. För att du ska kunna låna pengar till bostad måste du ha 15% kontantinsats. Det är därför det är generellt är svårt för unga att kunna ha råd med att låna pengar till en bostad.

Snabblån

Ett snabblån eller även kallat SMS lån kan alla över 18 år enkelt ta. Dessa lån tas ofta vid impulsköp så som en semester eller en ny jacka. Det händer att dessa lån även går till att betala räkningar. Många ungdomar förstår inte hur mycket det kostar att ta dessa lån och därför finns det några saker man bör tänka på.

  • Snabblån är mindre lån som ska betalas tillbaka fortare.
  • Det ställs större krav på att du själv ska kunna betala tillbaka det du har lånat eftersom långivare inte har någon säkerhet på dig.
  • Man bör ej ta snabblån eftersom det oftast har höga räntor och avgifter.
  • Företaget kan skriva 0 % ränta men då ska du vara observant och kolla efter den effektiva räntan så att du ej blir lurad. Effektiva räntan är den totala kostnaden att få låna.

                                                        

Studielån

Om du bestämmer dig för att studera vidare så kan du ansöka om att få ta ett studielån utöver att du får bidrag av staten. Det bidrag du får samt eventuella studielån blir det sammanlagda studiemedel. Hur mycket studielån du kan ta ut beror helt på hur mycket tid du ska lägga ner på att studera. Om du studerar heltid så få ut mer studiemedel gentemot den som studerar deltid. Det som också avgör hur mycket du kan ta ut beror på hur många terminer som du har planerat att studera.
Om du funderar på att studera vidare på en högskola så kan du här få en översiktlig koll på vad som gäller om du har tänkt att ta ett studielån för att studera på högskola.

Den tiden då du ska börja betala tillbaka av lånet kan variera beroende på vilken termin av året du tog ditt lån men utgångspunkten brukar vara omkring 6 månader efter du tagit ut ditt senaste studiemedel. Observera att detta gäller oavsett om du har jobb eller om du är arbetslös, du kan däremot ansöka om att få betala mindre. Du bör veta om att den maximala längden som du betalar av ditt lån är 25 år.

Det som avgör hur mycket du ska betala tillbaka varje år beror på hur stort lån du har och under hur lång tid som du ska betala tillbaka, dessutom till vilken ränta. Det är alltid låg ränta och samtidigt en lång avbetalning då du lånar för dina studier. År 2017 ligger räntan på 0,34%.