Vi från Ekonomirådgivningen är fyra flitiga elever från Dragonskolan i Umeå som studerar första året på ekonomiprogrammet. Vårt motto med vår hemsida är att hjälpa ungdomar att få en bättre koll om deras ekonomi. Att förstå innebörden av att kunna hushålla med deras egna befintliga resurser. Här kommer en kort introduktion om oss.

Klara

Är en utåtriktad 17 årig tjej som bor i Umeå. Hennes starkaste sidor är att hon är en driven, kreativ och arbetsam person. Hon har ett stort intresse för samhällsfrågor och är väldigt intresserad av att hjälpa ungdomar att lära dem att planera sin ekonomi så att de inte hamnar i ekonomiska svårigheter.

Lovisa

Är en väldigt ansvarstagande, driven och positiv tjej från Holmsund som alltid har haft ett stort intresse för ekonomi och matematik. Detta gör att det passar henne perfekt att sprida kunskap om hur ungdomar kan spara pengar.

Hennes dröm är att efter gymnasiet läsa civilekonom på universitetet och att efter det skaffa ett jobb som hon trivs med.

Albin

En sportig och samarbetsvillig kille som är envis när det gäller att få jobbet klart. Albin är väldigt aktiv när det gäller idrott och tränar nästan varje dag. Han är också en väldigt ekonomisk kille som noggrant planerar sina inköp och lägger sällan pengar på onödiga saker.

Ali

Han är en idrottsman som älskar att träna. Han är 17 år gammal och har en bra hälsa. Samtidigt så gillar han allt som handlar om ekonomi och han brukar alltid spara pengar. Om han ska köpa en sak så är han noga med att kolla eventuella regler som gäller för varan han ska köpa.

Läroplanen

I läroplanen står det att vi ska jobba med uppgifter som handlar om privatekonomi. Det står att man ska lära sig om att hushålla med sina resurser, konsumenträtt och skulder. Alla dessa sakerna tar vi upp på våran hemsida.

Vad vi har lärt oss

När vi har jobbat med detta området har vi lärt oss extremt mycket viktiga saker om hur man kan sköta sin ekonomi. Speciellt när det kommer till konsumenträtt och att låna vilket många tonåringar inte tänker på allt för mycket fick vi mycket insikt. Det gäller att man alltid tänker sig för innan man använder sina pengar. När vi fördjupade oss mer i området lån fick man en bättre förståelse hur lätt det är att bli lurad. När man behöver pengar och vill ta ett snabblån skulle man inte tänka att “0% ränta” är räntefritt.

Nu när vi har fördjupat oss om lån då har vi förstått att långivaren tar lånet med en effektiv ränta och den effektiva räntan kan snabbt bli stor. Med dessa kunskaper kommer vi i framtiden att veta att man ska vara försiktig när man tar ett lån.

Alla områden vi i detta projektet som vi har skrivit om bygger på varandra. Att man har en fast inkomst, lite utgifter och att man är observativ så man inte missar någonting, alla dessa områden är viktiga för att få en stabil ekonomi. Det vill säga att det är inte alltid så lätt som det ser ut att ta hand om sin ekonomi. Hela det här projektet har varit bra för vår egna utveckling, och mognad. Vi hoppas att alla där ute kan känna samma sak.

Upphovsrätt

När vi skapat materialet och texterna till hemsidan har vi varit väldigt noggranna med att använda pålitliga källor. Sidor som exempelvis olika banker och deras egna hemsida. Som är väldigt pålitlig när det kommer till ekonomi. Många banker har olika små regler som skiljer sig ifrån varandra men i stora drag är det samma. Dessa är källorna som vi har använt.

https://www.swedbank.se/

https://www.handelsbanken.se/shb/INeT/ICentSv.nsf/vLookUpFirstPage/Central

https://www.nordea.se/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Portal:Huvudsida

http://www.csn.se/

http://www.lanapengarguiden.se/

http://www.hallakonsument.se/

https://www.arbetsformedlingen.se/

http://blogg.tkj.se/e-handla-sakert-tips/

Samhällskunskapsboken Reflex 123

 

Vi vet alla att det är en stor förändring i livet att flytta hemifrån. Därför ville vi med den här hemsidan samla viktig information på ett ställe. Allt som vi har skrivit om går ihop och fungerar inte utan varandra. Alla ungdomar förtjänar en så bra chans som möjligt att lyckas i livet. kunskap är kraft.

Om ni vill kontakta oss så kan ni göra det via vår mejl Ekonomiradgivningen@gmail.com